Tyck till

Transportorganisationen i Älvsjö blev historia

I slutet av mars när antal Covid19-smittade började öka, fick AISAB förfrågan av region Stockholm att driva en tillfällig ambulansstation, i anslutning till fältsjukhuset i Stockholmsmässan. På 16 timmar inrättades transportorganisationen som idag avlastar ordinarie ambulanskår.

3 juni |

 

Ambulansstationen i Älvsjö är som en stor hangar vid Stockholmsmässan, med omklädningsrum, tvättstuga, fikarum, vilorum, förråd med handskar och handsprit, ett rum för att ställa skyddsmask 90, filtar och syrgastuber. Idag jobbar totalt 225 personer med 39 fordon i Älvsjö. 

Stationen bedriver ett samarbete med förare och bilar från Samtrans och Sirius, samt Försvarsutbildarna som står för sjukvårdare, bland annat kabinpersonal inom flygbranschen.

-Det har varit fantastiskt att se alla människor som vill bidra när det väl blir en krissituation. De tvekade inte en sekund och gick in med hull och hår för att hjälpa, säger Hanna Bjärkstedt, sjuksköterska i ambulansen och biträdande stationschef i Älvsjö.

AISAB har ambulansstationer även i Bromma, city, Ekerö, Lidingö, Solna och Södermalm.

-När man märkte att pandemin kommer att explodera, fick vi frågan av regionen. Vi nappade och på 16 timmar startade vi utbildningar och rullade igång de första bilarna som kunde börja köra, säger Hanna Bjärkstedt. 

Men nu när Covid-19 kurvorna sakta börjar avta, är framtiden oviss, trots att ambulansstationen i Älvsjö avlastar ordinarie ambulanser ute i akutsjukvården.

-Det låter ju helt knäppt, men vi vill avveckla, vi vill ju inte finnas, eftersom vi hoppas ju att det här ska gå över. Men så länge vi behövs kommer vi att ställa upp och köra. Ingen vet hur länge det här kommer att pågå.

Eventuellt kommer stationen avvecklas i långsam takt, särskilt nu när regionen ser över omställningen av vården som gjorts med anledning av covid-19. För Hanna och hennes kollegor är arbetet givande och insatsen kommer bli en del av vår moderna historia.

-Utmanande, lärorik, stressig, rolig, unik och historisk, säger Hanna Bjärkstedt om tiden som har varit. Våren 2020 kommer man alltid att minnas. Jag kommer alltid att minnas våren 2020, avslutar hon. 

Text & Bild: Mary Chitgar