Tyck till

Jag kände direkt att jag hade hamnat rätt

Alexandra är 27 år och arbetar sedan två år tillbaka som ambulanssjuksköterska på AISABs station Söder. Hon minns att hon, redan som väldigt ung, drömde om hur det skulle vara att jobba i en ambulans.

Lagom  till gymnasievalet hade Alexandra en  plan klar för vad hon skulle behöva läsa för att skaffa sig rätt kompetens för att jobba inom ambulanssjukvården. Men först ville hon skaffa sig en bas av erfarenheter som hon kunde ha användning av.

– I vårt jobb är det bra att ha arbetslivserfarenhet, så jag tänkte att det var viktigt att ha sysslat med något annat innan jag sökte till ambulansen, berättar hon. 

Storstadspulsen lockade

Efter omvårdnadsprogrammet på gymnasiet läste Alexandra till sjuksköterska i Umeå. Hon läste sedan vidare till intensivvårdssjuksköterska och började arbeta inom neonatalintensivvården. Där blev hon kvar i sju år. Men barndomsdrömmen gjorde sig påmind och Alexandra bestämde sig för att gå ambulanssjuksköterskeutbildningen.

– Jag tänkte att om jag går utbildningen så får jag ju praktik på ambulansen också, och får se om det verkligen är något för mig, berättar hon.

Alexandra visste att hon ville jobba i Stockholm och kikade runt på nätet för att se vilka områden ambulansföretagen hade sina stationer i. Via en lärare på skolan fick hon praktik på AISABs station City.

– Jag kände direkt att jag hade hamnat rätt, konstaterar Alexandra. Jag ville ha hög frekvens på jobben och jag gillade pulsen i stan.

Ett yrke som passar problemlösare

Efter praktiken sökte Alexandra jobb på AISAB. En process som hon tyckte var lång men som därför också kändes seriös och proffsig, något som hon tycker kännetecknar hela AISABs verksamhet.

Alexandra tycker om att arbeta i ambulans alla tider på dygnet. Hon gillar variationen. Helger och speciellt helgnätter i Stockholm är det oftast full fart hela tiden.

– Det finns många olika sjukhus i länet och specialistsjukvården är utspridd på olika platser. Det gör att man måste tänka till lite extra kring var man ska transportera patienterna, berättar Alexandra.

Just fokus på problemlösning är något som Alexandra uppskattar med jobbet på AISAB – och det faktum att ambulanspersonalen kan göra så mycket redan i bilen. Hon gillar också att AISAB är med och driver utveckling och förbättring inom akutvården genom att delta i försök med nya preparat och produkter som ska underlätta för både patienter och personal.

Ett riktigt roligt jobb

När Alexandra inte jobbar gillar hon att göra sådant som de flesta i hennes ålder gör. Men något som kanske skiljer henne från andra 26-åringar är att hon reflekterar mer över hur skört livet är, men också över alla glädjefyllda möten som hon får uppleva.

– Tiden vi får med patienterna och deras anhöriga är oftast kort, därför är det viktigt att det mötet blir så bra som möjligt. Vi är ju deras första kontakt med hela vårdkedjan, menar Alexandra, som tycker att de tillfällen då hon får möjlighet att skämta och skratta tillsammans med patienterna är en förmån som gör arbetet extra roligt.

Andra bra egenskaper att ha för att jobba inom ambulanssjukvården, utöver humor, tycker Alexandra är flexibilitet, ödmjukhet, en inre trygghet och lyhördhet. Men alla patienter kan inte bemötas på samma sätt och man måste också kunna säga ifrån när det behövs.

– Vi har ju alltid vår egen och kollegans säkerhet att tänka på, säger hon. 

Alexandra tycker att det bästa med sitt jobb är just variationen och alla olika situationer och utmaningar som hon ställs inför varje dag. Hon uppskattar också utbytet och lärdomarna hon kan hämta från samarbetet med annan personal inom t ex polis och brandförsvar. Och så gillar hon att köra ambulans.

– Men bäst av allt är ändå mötena med patienterna, avslutar hon.