Tyck till

Det är viktigt att hålla sig vältränad

Nina Sundell Eronn har jobbat på AISAB sedan år 2000. Som ambulanssjuksköterska på deltid, biträdande stationschef på station Söder och hälsosamordnare för hela bolaget, är medarbetarhälsa en central fråga för henne.

Nina flyttade från Norge till Sverige 1989 för att jobba inom vården. Hon började som sjukvårdsbiträde på ett sjukhem men kände efter ett tag att tempot på avdelningen var lite väl lugnt. Efter att ha utbildat sig till undersköterska och jobbat några år på S:t Görans sjukhus blev hon inspirerad av en arbetskamrat att söka sig till ambulanssjukvården. År 2000 var Nina färdigutbildad, sökte jobb på AISAB och började arbeta på stationen i City.

– Jag valde AISAB dels för att stationerna ligger relativt nära där jag bor och för att schemaläggningen hade flera korta pass vilket passade mig bra, berättar hon.

2009 började Nina på Söderstationen och sedan hösten 2012 är hon biträdande stationschef, vilket betyder att hon delar sin arbetstid mellan ambulansuppdrag och administration.

Ser sådant som folk inte tror finns

– Det var tempot och spänningen med blåljus och sirener som lockade till en början, säger hon, men när man blir lite äldre är det andra saker som blir viktiga, till exempel omhändertagande och bemötande.

Efter 13 år på AISAB säger Nina att det är en mindre fartfylld verksamhet än vad man tror när man börjar. Istället fascineras hon över allt det hon får uppleva som man kanske inte får uppleva inom andra yrken.

– Många människor lever väldigt skyddat. Vi får se sådant som folk inte tror finns i en modern storstad som Stockholm, konstaterar hon. Men vi får också ta del av fantastiska livsöden varje dag under våra korta möten med patienterna.

Bara båren väger 30 kg

Som hälsosamordnare är det Ninas uppgift att organisera AISABs olika hälsoinitiativ centralt. På stationerna finns hälsoinspiratörer som jobbar med att motivera medarbetarna.

– I vårt yrke är det viktigt att man håller sig vältränad för att hålla sig skadefri, säger Nina. Enbart bårarna väger nästan 30 kg. Lägg till en patient på i genomsnitt 70 kg och filtar och kläder, så är det riktigt tungt, även om man är två.

AISABs hälsogrupp träffas fem gånger per år och diskuterar friskvård och planerar årets aktiviteter. Ett av gruppens syften är att hjälpa medarbetarna att hålla igång och inspirera med olika aktiviteter och föreläsningar som är anpassade efter arbetssituation och utmaningar.

– Till skillnad från till exempel polis och räddningstjänst har vi inte träning inskrivet på schemat, så medarbetarna har ett stort eget ansvar att hålla sig i form, säger hon.

Från Mindfulness till Army Training

En fast punkt i hälsogruppens årsplan är forumet AISAB Café som arrangeras vår och höst. Det innehåller alltid en föreläsning, ibland blandad med fysisk aktivitet. Tidigare caféer har inkluderat föreläsningar om Mindfulness och stress, Nordic Military Training och en gästande nutritionist som pratade om kost utifrån ambulanspersonalens tidspressade arbetssituation.

– Att hinna äta och att äta nyttigt är en utmaning för oss och en viktig hälsoaspekt, säger Nina, som alltid har med sig en kylväska i ambulansen med en smörgås och en frukt, så att hon står sig om hon inte hinner äta under arbetspasset.

Hälsogruppens arbete är en del av AISABs satsning på hälsa. Medarbetarna har fri sjukvård, möjlighet till friskvårdsbidrag och en trivselpeng för gemensamma aktiviteter för ökat välmående och gemenskap. AISAB deltar också i motionslopp som Vårruset och Bellmansstafetten en del medarbetare träffas regelbundet och tränar före eller efter jobbet.

Hälsa – en växande fråga på AISAB

Ninas stora intresse för kost och hälsa märks även när hon inte jobbar. På fritiden löptränar hon gärna och försöker hinna med så många motionslopp som möjligt, hon går i skogen och tycker om att laga mat, helst med rena råvaror och utan för mycket kolhydrater.

– Jag tror inte på hälsodrycker och att proppa i sig vitaminer, säger hon, det är bättre att äta varierat och få i sig den näring man behöver på det viset. Då mår man bra och blir piggare.

Nina tycker att rollen som hälsosamordnare är givande. Hon menar att det känns som om hälsa är en växande fråga inom AISAB.

– AISAB har rykte om sig att vara ett seriöst bolag som gör saker ”rätt” för att bidra till förbättringar för både patienter och anställda.

Nina uppskattar friheten och rörligheten inom ambulansen, att ständigt vara på väg mot nya, okända situationer, att vara utomhus så mycket som hon är och att kunna stanna upp tillsammans med sin partner i bilen och ta en paus. Kanske med en glass i solen om det är en lugn dag.

– När man väl har kommit in i den här branschen är det svårt att göra något annat, avslutar hon.