Tyck till

Det man minns är de bra dagarna

Peter ”Peppe” Dahl är ambulanssjukvårdare och har arbetat 36 år inom ambulansverksamheten. På AISAB har han varit de senaste 22 åren och han räknar med att han nog har kört uppåt en 30 000 patienter under sin karriär. Var och en ett möte som har satt sina spår hos honom.

Peppe är mentalskötare i grunden och jobbade på Beckomberga Sjukhus i åtta år innan han utbildade sig till ambulanssjukvårdare.

– Det var fantastiska år. Jag var ung och grön och bara nitton år och fick se hela psykiatrins uppvaknande, från lobotomi till medicinering och samtalsterapi. Där lärde jag mig enormt mycket om respekten för människor och deras livsöden, berättar han.

Liksom många av sina vänner, siktade Peppe från början på ett yrke som brandman. Det var under en två dagar lång praktik på Vällingby brandstation som han fick sin första kontakt med ambulanssjukvården. En upplevelse som har format hela hans karriär.

– Jag fick åka med två brandmän i ambulanstjänst och blev helt fascinerad, minns Peppe. De hade ett fantastiskt sätt att bemöta patienter som jag har som måttstock för mina patientmöten än idag. Men framförallt verkade de ha otroligt kul tillsammans på jobbet.

Mötet med patienterna är fortfarande detsamma

Peppe berättar att när han började i yrket för ca 30 år sedan var ambulansen mer av ett genomgångsyrke. Då var han, med sin undersköterskeutbildning, en av de medicinskt högst utbildade bland kollegorna. Men tack vare höjda krav på utbildning har ambulanssjukvården blivit ett yrke där man stannar längre. Idag arbetar det specialistsjuksköterskor i varje ambulans och den tekniska utvecklingen har varit enorm. Men något som inte har förändrats är mötena med patienterna.

– För oss är det vardagsmat, men för patienterna vi träffar är det kanske första gången de träffar ambulanspersonal. Det är viktigt att vara omtänksam och inte bara klampa in hur som helst, säger Peppe.

Första minuten är avgörande menar han. Man har inte längre tid på sig att etablera en kontakt. De som är duktiga på patientbemötande anpassar snabbt sitt beteende efter situationen och vet när de kan skämta med patienterna.

Skratt förlänger liv

Humor är en enormt viktig egenskap att ha som ambulanssjukvårdare tycker Peppe. Det och ett stort mått flexibilitet. Många gånger är omständigheterna extrema och det gäller att tänka snabbt för att lösa situationer som uppstår. Man måste vara lite polis, lite chaufför, lite socialarbetare och lite vårdare, menar Peppe.

– Men det är ju också charmen med jobbet, säger han, att inte riktigt veta vad som ska hända när man går på sitt skift.

Vid frågan om det är något fall som sticker ut framför andra ler Peppe.

– Det finns så många. De flesta som har arbetat lika länge som jag har massor av fantastiska historier att dela med sig av och det man minns är de bra dagarna, inte de dåliga.

Inga övermänniskor

PÅ AISAB har Peppe varit sedan bolaget bildades, trots att han faktiskt var med och slogs med AISAB om uppdraget tillsammans med ett annat företag, när ambulanssjukvården skulle privatiseras på 80-talet. Han tycker att AISAB känns som en seriös, kompetent och solid arbetsgivare, men det är klart det finns dåliga dagar även inom ambulansen, precis som i alla andra yrken.

– Det är svårt att lämna besked om när man ska komma hem från jobbet, konstaterar han, vissa dagar är det inte alltid vi hinner äta ordentligt och det är klart det kan ställa till besvär även i privatlivet, vi är ju inga övermänniskor. Viktigast av allt är att stressen inte går ut över patienterna.

Då är det avgörande att ha en kollega som man litar på och är trygg med menar Peppe, som har arbetat tillsammans med sin kollega i fyra år. 

– Oftast räcker det med att bara titta på varandra så vet man vad den andra tänker, berättar han.

När han inte jobbar reser Peppe, tränar en hel del och kombinerar gärna de båda intressena med motionslopp på olika ställen i världen. Peppe har bland annat sprungit en halvmara på Svalbard. Peppe var länge aktiv i AISABs egen idrottsförening, var med och bildade kamratstödsorganisationen inom bolaget och har även arbetat som körinstruktör för AISAB i 10 år.                                                                                      

Lätta steg till jobbet

I dag har han lagt arbetet med idrottsföreningen och körinstruktionen på hyllan, men han står fortfarande med på jourlistan för kamratstöd.

– Ofta kan det räcka med att man ringer upp och visa att man bryr sig om. Det kanske är en i besättningen som mår dåligt, den andra behöver inte alls känna samma sak. Eller så kan det ha varit en student med i ambulansen som kanske inte är lika förberedd som de ordinarie medarbetarna.

På stationen på Ekerö är tempot lite lugnare än inne i City. Här trivs Peppe bra och tänker stanna tills det är dags för pension. Innan han ger sig iväg till gymmet för ett träningspass summerar han sin karriär så här:

– När jag ser till vad jag har fått tillbaka under mina år som ambulanssjukvårdare känner jag mig rikligt belönad. Jag går fortfarande med lätta steg till jobbet och tycker att varje ny arbetsdag är både rolig och intressant.