Tyck till

Mitt mål var att arbeta inom ambulansen, det kändes som ett spännande och omväxlande yrke.

Sofia Bergström är 32 år och arbetar som biträdande stationschef på Brommastationen.

Vad har du för bakgrund?

 Jag utbildade mig först till sjuksköterska och arbetade bland annat på en hjärtavdelning på SöS och sedan vidareutbildade jag mig till ambulanssjuksköterska, en påbyggnadsutbildning på ett år. Mitt mål var att arbeta inom ambulansen, det kändes som ett spännande och omväxlande yrke. 

Hur ser din dag ut på stationen?

– Jag arbetar 75 procent i ambulansen och resten av tiden med administrativa arbetsuppgifter på kontoret. Jag har ansvar för schemaläggning och sen hjälper jag stationschefen med mycket annat som behöver göras på en station.  

Vad tycker du är det bästa med ditt arbete?

– Varje dag står man inför olika utmaningar, det är ett varierat arbete, ingen dag är den andra lik och det är en speciell känsla att få hjälpa andra människor. 

Vilka egenskaper tycker du att man behöver ha för att arbeta i ambulansen?

– Man behöver vara stresstålig, då vi många gånger arbetar under stressfyllda situationer där vi måste behålla lugnet för att kunna arbeta effektivt. Det är också bra att vara anpassningsbar, vi möter alla typer av patienter och vi måste kunna se till allas behov av vård. Man behöver också ha en bra grundfysik då arbetet kräver en hel del lyft.