Gå direkt till textinnehåll

Ambulanssjukvårdaren Jojje

Jag älskar möten mellan människor

Georg "Jojje" Glad Sundling är ambulanssjukvårdare på station Söder. 
 

Varför blev det ambulanssjukvården?

Jojje var bara fem år när han kom på att ambulansen skulle bli hans framtida arbetsplats.

– Jag såg en ambulans och frågade mamma vad de gör. ”Räddar liv” svarade hon. Då visste jag att jag också ville göra det. Sedan dess har jag hållit fast vid samma linje.
 

Hur ser jobbet ut?

– Många tror att vi mest rycker ut vid olyckor och skottlossning, men det är en väldigt liten del av vårt arbete. Det handlar mycket mer om att kunna möta allt och alla, också när det gör ont i hjärtat, för det gör det ibland. Vi ser till exempel mycket misär där hemlöshet kan gå hand i hand med drogberoende och psykisk ohälsa.

Att han har världens bästa jobb tvekar han dock inte på.

– Det bästa är samhörigheten med kollegerna och att det är väldigt meningsfullt jobb. Dessutom är det så omväxlande. Ingen dag är den andra lik och det finns alltid mer att lära sig.
 

Hur lång tid tar det att utbilda sig till ambulanssjukvårdare?

Jojje brukar råda den som är intresserad att göra upp en långsiktig plan med flera delmål. Utbilda sig till undersköterska, jobba ett tag och sedan vidareutbilda sig för att arbeta i ambulans.

– Så gjorde jag. Då känns inte fyra eller fem år så länge. Jag jobbade till och med ett halvår på en hamburgerkedja för att lära mig klara stress. Det var en del av min väg till yrket.

Hör Jojje berätta om sitt arbete

Nyfiken på ambulanssjukvården? Möt vår medarbetare Jojje, i Region Stockholms film om yrket ambulanssjukvårdare. Jojje berättar mer om hur det är att jobba i ambulans.

Filmen togs fram till årets digitala SACO-mässsa som pågick den 24-27 november 2020.