Gå direkt till textinnehåll

Transportorganisationen i Älvsjö blev historia

Datum: 19 augusti 2020

Då antalet Covid-19 fall har minskat under en längre tid avvecklas nu den tillfälliga transportorganisationen som avlastade ambulanserna för transport av Covid19-smittade patienter.

Transportorganisationen i Älvsjö Covid-19

I slutet av mars när antal Covid19-smittade började öka, fick AISAB förfrågan av region Stockholm att driva en tillfällig transportorganisation. På 16 timmar inrättades transportorganisationen som avlastade ambulanserna i regionen. Stationen bedrev ett samarbete med förare och bilar från Samtrans och Sirius, samt Försvarsutbildarna som stod för sjukvårdare, bland annat kabinpersonal inom flygbranschen.

- Det har varit fantastiskt att se alla människor som vill bidra när det väl blir en krissituation. De tvekade inte en sekund och gick in med hull och hår för att hjälpa, säger Hanna Bjärkstedt, sjuksköterska i ambulansen och biträdande stationschef i Älvsjö.

Enligt SOS Alarm har transportorganisationen sedan starten 26 mars till 17 augusti genomfört 8 417 uppdrag varav

  • 5 233 uppdrag (62%) transporterade personer med konstaterad smitta
  • 2 828 uppdrag (34%) transporterade med misstänkt smitta.

Under sommaren när Covid-19 kurvorna sakta börjat avta har transportorganisationen avvecklats och övergått i vår vanliga verksamhet. För Hanna och hennes kollegor har arbetet givande och insatsen kommer bli en del av vår moderna historia.

- Utmanande, lärorik, stressig, rolig, unik och historisk, säger Hanna Bjärkstedt om tiden som har varit. Jag kommer alltid att minnas våren 2020, avslutar hon.  

 

dela: