Gå direkt till textinnehåll

Den tillfälliga transportorganisationen upphör

Datum: 21 mars 2022

Klockan sju i morse, den 21 mars 2022, avslutade den tillfälliga transportorganisationen sitt uppdrag. Sedan starten den 28 mars 2020 har transportorganisationen kört drygt 17 000 patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19.

Två förare från Sirius Omsorg står vid sidan av ett av transportfordonen.
Under perioden har organisationen aktiverats vid tre tillfällen, senast den 14 december 2021.

Det var i mars 2020 som AISAB första gången fick en fråga från Region Stockholm om att starta en tillfällig transportorganisation för att avlasta ambulanserna i regionen med transport av patienter med misstänkt eller bekräftad covid-19 gällande uppdrag med prioritet 4.

Förare från Sirius och Samtrans fick viss sjukvårdsutbildning bland annat i hygien, hur man använder skyddsutrustning och hur bilarna ska saneras. De utbildades även i att ge syrgas.

Verksamheten utgick till en början från det tillfälliga fältsjukhuset i Älvsjö. De senaste två perioderna har förare från Sirius utfört transporterna och organisationen har då utgått från deras lokaler i Sköndal. Som mest var 39 fordon i drift.

- Samarbetet har fungerat otroligt bra mellan Sirius, Samtrans, Försvarsutbildarna, SOS Alarm, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF) och AISAB. Det har varit fantastiskt med alla som har bidragit för att hjälpa ambulanssjukvården och efter två år i en pandemi har vi ju en viss rutin, säger Hanna Bjärkstedt, biträdande stationschef på Söder, som har ansvarat för organisationen.

Fakta: SOS Alarm prioriterar ärenden som kommer in via samtal till 112. Ambulansen har fyra olika larmprioriteringar med underkategorier. Vid prioritet 4 finns behov av hjälp med transport, men inte med vårdinsats. Patienten kan transporteras sittande eller liggande.
dela: