Gå direkt till textinnehåll

Specialistsjuksköterska med inriktning ambulanssjukvård, Joanna

Redan som liten ville Joanna Ljungdahl jobba som ambulanssjuksköterska. Efter specialistutbildningen och AISABs introduktionskurs började hon som specialistsjuksköterska på vår station i City. Joanna pendlar från Örebro – tack vare flexibla arbetstider.

- Direkt efter gymnasiet flyttade jag till Örebro och pluggade sjuksköterskeprogrammet vid Örebro Universitet. Jag blev färdig 2010 och började jobba på en kirurgisk avdelning på Universitetssjukhuset i Örebro. Därefter inom Örebro kommun och senare på akutmottagningen i Örebro. Innan specialistutbildningen ville jag först få tillräckligt med erfarenheter för att känna mig trygg i min yrkesroll som sjuksköterska. 

Specialistsjuksköterskeprogrammet – inriktning ambulanssjukvård

När jag senare bildade familj fick jag möjlighet att plugga Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning ambulanssjukvård på distans, vid Karolinska Institutet. Upplägget passade mig eftersom jag jobbade natt i Örebro och kunde studera samtidigt. Studierna avslutades med praktik på ambulansen i Stockholm och jag tog min examen år 2020.  
Att bli förberedd inför olika situationer, så att man känner säkerhet i sig själv och i sin yrkesroll är jätteviktigt. På utbildningen fick jag pröva mig fram genom praktik och på så sätt förbereda mig inför min nya roll.
  Att inte veta hur dagarna kommer att se ut är nog det mest lockande.
Eftersom jag redan var specialistutbildad inom ambulansen kunde jag sommaren 2020 börja på AISAB med en kortare introduktionskurs. Kursen var en specialintroduktion på grund av pandemin eftersom man var i behov av förstärkning inför sommaren. Efter kursen började jag som timanställd och senare blev jag erbjuden att jobba på heltid. Jag tycker om variationen och när man arbetar självständigt. Men även att man får improvisera ibland. Att inte veta hur dagarna kommer att se ut är nog det mest lockande. 

Möten på patienternas villkor 

Det är spännande med många korta patientmöten. Att få träffa en ny person och hjälpa den personen på bästa sätt, för att sedan lämna av och ställa om för någon annan. Patienterna möter inte oss på våra villkor. Tvärtom, det är vi som möter patienterna på deras villkor. På sjukhuset är det annorlunda eftersom patienterna får anpassa sig efter vården och rutinerna där. Men på ambulansen träffar vi väldigt många patienter i deras hem. Därför får vi anpassa vårt arbetssätt efter hur de lever och bor. Vi är där på deras villkor. 

Det finns alltid vissa patienter som man kommer att minnas särskilt. Deras situation kan beröra mycket och man kan fundera på hur det har gått för dem, till exempel barn man träffar. Ibland ser man direkt hur en behandling ger resultat men man är ändå alltid nyfiken på hur det går för dem senare. 

En klassiker är de vi kommer hem till, när anhöriga inte har hört från personen på länge och misstänker att något har hänt. Vi kommer då in i lägenheten och finner personen vid liv efter flera dagar och patienten blir glad och lättad, trots situationen. Sedan lämnar vi av personen på sjukhuset för medicinsk behandling mot bland annat uttorkning och så får vi sedan veta att det har gått bra för patienten. Jag blir gladast när jag vet att vi har kommit i tid – och när jag vet att vi gör en skillnad för patienterna. 

Korta beslutsvägar 

AISAB är en personlig arbetsplats med korta beslutsvägar, samtidigt som ledningen är mån om sin personal. Jag pendlar från Örebro och det funkar bra tack vare flexibiliteten här. Man kan anpassa arbetstiderna utifrån sin livssituation och jag kan alltid prata med mina chefer för att komma överens om tider som passar mig. Nu jobbar jag exempelvis 75% på kortare intensiva perioder och sedan är jag långledig.  

Inblick i ambulanssjukvård

Om man någonsin har funderat på att jobba utanför sjukhuset, så har man ingenting att förlora på att prova ambulansen. För det är helt klart värt det. Det är ju världens bästa jobb! Vill man få en inblick hur det är att arbeta med ambulanssjukvård kan man göra en förfrågan om hospitering. På så sätt får man möjlighet att se hur det är att jobba på ambulans. Det kan jag varmt rekommendera! 

Hospitera på AISAB

Hospitering är en möjlighet att få en inblick i hur det är att arbeta med ambulanssjukvård. Vi tar emot hospiterande om det finns ett tydligt syfte, till exempel om du studerar till sjuksköterska och är intresserad av att arbeta inom ambulanssjukvården. Du är välkommen med din förfrågan till vår studentsamordnare. Beskriv kort din bakgrund och syftet med att du vill hospitera. Varje förfrågan bedöms individuellt.