Gå direkt till textinnehåll

Transport av avlidna, Natalie

Just tack och många andra uppskattande ord är något vi ofta får höra i vårt jobb.

Nathalie Gumpfer arbetar på enheten för transport av avlidna (TRAV).

TRAV utför omhändertagande och transport av avlidna från både privata bostäder och vårdinrättningar i hela Stockholms län. Det är ett viktigt uppdrag där anhöriga och närstående samt vårdpersonal ska känna sig trygga med att den avlidne omhändertas på ett säkert och vördnadsfullt sätt.

Inom TRAV finns det tre specialutrustade fordon som bemannas med två medarbetare. Det är minst ett fordon i tjänst dygnet runt med extra bemanning dag- och kvällstid. ​Fordonen är utrustade med ett antal olika bårar och utrustning som krävs för omhändertagandet av den avlidne. 

Här berättar ​Natialie om hur det kan gå till när de hämtar en avliden person

Det var en dag du alltid kommer att minnas. Det var även en dag jag länge kommer att bära med mig. Det var den dag då din fru lämnade hemmet för sista gången.

Vi talas vid med mannen i telefonen. Ni behövde lite mer tid… När kvällen går till natt rullar vi in utanför porten. Du öppnar din dörr och släpper in oss i ditt hem. Det doftar mat. Du har tänt ljus i varje rum och lugn musik spelas någonstans i lägenheten. Du visar oss in i sovrummet. Där, i en säng full med rosblad ligger din fru. Dina nu vuxna barn står runt omkring. I hela rummet går det att ta på den kärlek som finns till deras mamma, din fru.Vad fina ni är och vad värdigt ni gör det. Tack!Vi ställer ner vår bår bredvid sängen och berättar för er hur nästa steg ser ut. En teckning från ett barnbarn ligger bredvid henne i sängen. Vi frågar om ni vill att den ska följa med. Du börjar berätta för mig om när ni var i Spanien och när du köpte det här halsbandet till din fru. Du ler åt minnet. När vi har lyft ner din fru på båren följer du med oss ner till bilen. Du ger mig en kram och säger "Vad fina ni är och vad värdigt ni gör det. Tack!” Vi stänger dörrarna och börjar vår färd mot bårhuset. 

Jag kommer aldrig kunna ta din smärta ifrån dig men jag vill göra det absolut bästa jag kan för att ge den värdighet du, dina barn och din fru förtjänar.

Vad är det bästa med jobbet på TRAV?

Just tack och många andra uppskattande ord är något vi ofta får höra i vårt jobb. De tack vi får kommer i samband med att vi nu är på väg ut ur deras bostad med en person de håller kär, en person de aldrig kommer få se mer.

Vad krävs för att jobba på TRAV?

Förutom att du behöver ha empatiskt bemötande och kunna samarbeta på ett bra sätt krävs;

  • gymnasial utbildning,
  • B-körkort och god körvana i stadstrafik
  • god fysik, då arbetet är fysiskt krävande och innebär tunga lyft
  • att du kan utrycka dig på svenska i tal och skrift.