Gå direkt till textinnehåll

Psykiatriambulans

Mer om psykiatriambulans

AISAB har specialutbildade medarbetare och särskilt utrustade fordon för att ta hand om personer i alla åldrar som är i behov av akut psykiatrisk vård.

I Region Stockholm finns två psykiatriambulanser, som kallas PAM-enheter. De finns är tillgängliga varje dag mellan klockan 11.00 och 03.00.

Det är SOS Alarm, 112, som larmar ut PAM-enheterna. Det är inte möjligt för en enskild person eller vårdgivare att ringa direkt till eller begära en PAM-enhet.

I PAM-enheterna arbetar två sjuksköterskor med specialistutbildning i psykiatrisk vård och en ambulanssjukvårdare. De gör bland annat akuta psykiatriska bedömningar och arbetar med att förhindra självmord. Medarbetarna kan vid behov kontakta specialistläkare inom psykiatrin för stöd i bedömningar och beslut.

Bedömningarna genomförs där patienten befinner sig eller i psykiatriambulansen, där det inte finns någon bår utan stolar för en bättre samtalsmiljö med patienten och ibland med närstående. Vid behov kan PAM hjälpa till med transporten till psykiatriakuten eller annan vårdgivare.